McLeod Ganj (Dharamsala, HP)

Dharamsala is het centrum van Tibetaans Boeddhisme in India. De Dalai Lama leeft er al zestig jaar. Wanneer wij er zijn, eind februari, zijn de bergtoppen van de Himalaya nog bedekt met sneeuw. In het dorp zelf sneeuwt het niet, het is er daar dan overdag 17 tot 20 graden.

 

Eén van de hoogtepunten in Dharamsala is dat we een stille loopmeditatie doen langs honderden gebedswielen. Dat heet de ‘kora’. De route loopt van het dorp, door het bos, omhoog langs het huis van de Dalai Lama en naar de Boeddhistische tempel die het hoogst ligt.

 

Dagelijks samen lunchen is een belangrijk onderdeel van de reis. Tijdens elke lunch genieten we van andere lokale vegetarische specialiteiten, Noord-India heeft heel diverse keukens. En als je slecht tegen gluten, noten, of zuivel kunt: helemaal geen probleem, overal zijn er smakelijke alternatieven.

  

Amritsar (Punjab)

De ‘Golden Temple’ (Harmandir Sahib), één van de meest bijzondere tempels binnen Sikhisme. Ons hotel ligt op 5 minuten loopafstand van de tempel.

 

Live-muziek op het terrein van de Golden Temple. Muzikanten spelen daar elke dag spirituele muziek op traditionele instrumenten.

 

Op het terrein van de Golden Temple worden per dag meer dan 50,000 gratis maaltijden geserveerd. Dat wordt allemaal door vrijwilligers geregeld. Daar doen wij ook aan mee, door het Indiase brood in te smeren met olie.

 

Natuurlijk genieten we zelf ook van zo’n maaltijd. Het bestaat doorgaans uit mungbonen of linzen, een groentencurry, Indiaas brood, en raita (yoghurt met komkommer en koriander).

 

Ons hotel in Amritsar ligt in het centrum van de stad. Het heeft een zwembad op het dak.

 

 

Rishikesh (Uttarakhand)

Ons hotel in Rishikesh ligt pal aan de rivier de Ganges. Als we vroeg boeken, hebben we balkons aan de rivier.

 

Het uitzicht vanuit de kamers.

 

Ons hotel ligt precies aan de andere kant van de rivier als waar het yogafestival is. Aan de achterkant van het hotel gaat elke 20 minuten een pontje dat ons naar het yogafestival brengt. De overtocht duurt maar 5 minuten, maar is heel mooi.

 

Er komenden duizenden yogaliefhebbers vanuit de hele wereld naar het Internationale Yoga Festival. De leraren komen ook overal vandaan. Zo geeft Gurmukh Kaur (uit Los Angeles) bijna altijd dagelijks les.