3HO Nederland

Spirituele reis door Noord-India

Zondag 9 februari t/m 20 februari 2020

In het voetspoor van Guru Nanak

Ontdek het land van de Guru’s tijdens deze spirituele reis door India! Elke dag oefenen we yoga en leren we over de Indiase tradities. We bezoeken Sultanpur Lodhi, waar Guru Nanak woonde. In Anandpur Sahib verblijven we in het huis van Yogi Bhajan. We reizen naar Dharamshala, waar de Dalai Lama woont. De meeste tijd zijn we in Amritsar, de stad van Guru Ram Das, waar we op meerdere momenten de Golden Temple zullen bezoeken.

Dit is de derde reis naar India die door 3HO Nederland georganiseerd wordt. Deze yatra (spirituele reis) staat in het teken van Guru Nanak: een bijzondere leraar, filosoof en hervormer. Dit jaar is het 550 jaar geleden dat hij werd geboren. Tijdens de reis vertellen we over hem, delen we zijn lessen en bezoeken we meerdere plekken waar hij is geweest.

Data: zondag 9 februari t/m donderdag 20 februari 2020 (voorjaarsvakantie)
Organisatoren: Hariang Kaur (Christine Michon) en Sumpuran Singh Michon
Kosten: Vanaf €1790. Inclusief viersterrenhotels, luxe vervoer in India, mobiel Internet, ontbijten, lunches en museumtickets.

Kosten en deelname

 • Vroegboekprijs tot 1 oktober: €1790 bij verblijf in een gedeelde tweepersoonskamer, €2290 voor een éénpersoonskamer.
 • Reguliere prijs: €1990 bij verblijf in een gedeelde tweepersoonskamer, €2490 voor een éénpersoonskamer.
 • De prijzen zijn inclusief verblijf in schone viersterrenhotels, vervoer in India (in comfortabele auto’s met airconditioning), mobiel Internet, ontbijten, lunches en museumtickets.
 • Diners zijn niet inbegrepen in de prijs omdat het aanbod aan smakelijk eten in Noord-India zo uiteenlopend is. Een volledig diner kost ongeveer €4. Op 9, 15 en 16 februari dineren we samen, deze diners zijn inbegrepen in de prijs van de reis.
 • Vliegtickets zijn niet inbegrepen in de prijs. Wel hebben we vluchten uitgezocht die je het beste kunt kiezen als je met de rest van de groep wilt reizen. Die sluiten mooi aan bij de data en tijden van de yatra.
 • Er zijn 20 plaatsen beschikbaar voor deze reis. Boek dus snel, zeker ook omdat vliegtickets duurder worden naarmate je langer wacht.

Route en reisplan

Het reisplan

 • Zondag 9 februari – Om 15.00 uur is de eerste bijeenkomst in ons hotel in Amritsar, waarna we het Gobindgarh Fort bezoeken en samen dineren.
 • Maandag 10 februari – We bezoeken de Golden Temple en het Central Sikh Museum en we verkennen de historische stadskern van Amritsar.
 • Dinsdag 11 februari – Dagtocht naar Sultanpur Lodhi. Mediteren aan de oever van de rivier Beas.
 • Woensdag 12 februari – Tocht naar Dharamshala, waar we verblijven in een spa hotel in een woud, met prachtig zicht op de besneeuwde Himalaya-bergen.
 • Donderdag 13 februari – Bezoek aan het Tibet Museum en Boeddhistische tempels. We lopen kora langs Boeddhistische gebedswielen.
 • Vrijdag 14 februari – We lopen door de bergen naar de waterval van Bhagsunag.
 • Zaterdag 15 februari – Tocht naar Anandpur Sahib, waar we verblijven in het huis van Yogi Bhajan.
 • Zondag 16 februari – Bezoek aan het Khalsa Heritage Museum en de Keshgarh Sahib gurdwara.
 • Maandag 17 februari – Tocht terug naar Amritsar.
 • Dinsdag 18 februari – Dagtocht naar de gurdwaras van Tarn Taran en Goindwal Sahib.
 • Woensdag 19 februari – Vrije dag of vervolg van meditatie in Goindwal Sahib (eigen keuze). Meer info hierover.
 • Donderdag 20 februari – Feestelijke afsluiting van het programma met een live Qawwali concert in huiselijke sfeer. Qawwali is muziek uit de Soefi-traditie. Hierbij wordt meegeklapt en gedanst. Ook genieten we van traditionele Punjabi gerechten.

Het dagprogramma

De dag begint met Kundalini yoga en meditatie van 6.00 tot 7.30 uur. Ook op andere momenten zullen we mediteren. Waar we dit doen ligt aan de plaats waar we op dat moment zijn. In Goindwal Sahib mediteren we op de 84 treden naar beneden die naar een bron met helend water leiden. In Dharamshala lopen we kora, het draaien van Boeddhistische gebedswielen langs het bergpad naar de residentie van de Dalai Lama. In Sultanpur Lodhi mediteren we aan de oever van de Beas. In Anandpur Sahib mediteren we in het huis van Yogi Bhajan. In Tarn Taran Sahib lopen we in meditatie om het enorme tempelbad (sarovar).

Na de ochtendyoga en het ontbijt reizen we of bezoeken we speciale plaatsen. Na de lunch, rond 3 uur ’s middags, ben je vrij om het gebied te verkennen, te shoppen of in je hotel te ontspannen. De meeste hotels waar we verblijven hebben een buitenzwembad. Je kunt ook massages en Ayurvedische behandelingen boeken. ’s Avonds kun je met een groepje of alleen dineren, in het hotel of in één van de vele goede restaurants in de buurt. Het hele programma is facultatief, maar je krijgt natuurlijk de beste indruk als samen met ons gaat, want wij kennen de plaatsen goed en kunnen je er veel over vertellen.

Voorbereiden op de reis

 • Na aanmelding ontvang je een uitgebreide gids om je voor te bereiden op de reis. Hierin staan onder andere kledingvoorschriften, hoe om te gaan met Indiërs en belangrijke verschillen met de Nederlandse cultuur. Bij aankomst in India ontvang je een atlas van het gebied en uitgebreide informatie over de bezienswaardigheden, hotels en restaurants.
 • In november is er een informatie-bijeenkomst voor deelnemers, in het yogacentrum van 3HO Nederland in Enschede. De inschrijving is dan al gesloten en we weten dan ook wie er mee gaan. Als je hebt gekozen voor een gedeelde tweepersoonskamer met iemand die je niet kent, dan is er gelegenheid om een kamergenoot te kiezen.
 • Het is aan te raden om inentingen te halen voor difterie, hepatitis-A en tyfus. Deze kosten tezamen ongeveer €100. In Oost-Nederland kan dit bij Travel Health Clinic.
 • Je hebt een doorlopende reisverzekering nodig, deze is goedkoop bij o.a. de ANWB aan te schaffen.
 • Ook heb je een toeristenvisum voor India nodig. In Nederland is deze aan te vragen bij VFS Global. Woon je in België, Duitsland, of elders, bezoek dan de website van de Indiase Ambassade voor jouw land om te zien waar je je visum kunt aanvragen.
 • Het is niet mogelijk om contante Indiase rupee (de lokale munteenheid) te kopen buiten India, maar je kunt ter plekke pinnen bij geldautomaten (maximaal 10,000 rupee per opname, ongeveer Euro 130; je kunt per dag 3 keer geld opnemen). Het is aan te raden om een credit card (Visa of MasterCard) mee te nemen. Deze kaarten worden bij veel winkels en hotels geaccepteerd, pinpassen niet.

De organisatoren

Christine Michon (Hariang Kaur) geeft al vijftig jaar yogales en heeft zes keer rondgereisd door Noord-India. Haar zoon, Sumpuran Singh, woont sinds 2014 in Noord-India, waar hij spirituele reizen begeleidt. Beiden zijn Nederlandstalig.

Dagelijkse activiteiten


Samen oefenen we ’s ochtends yoga. Hiervoor kiezen we telkens een andere mooie plek.


Samen genieten van de lunch. Elke dag maak je kennis met andere gerechten uit de Punjabi keuken.


Natuurlijk is er ook voldoende gelegenheid om te winkelen. Punjab staat bekend om textielproductie. In Amritsar koop je goedkoop heel mooie kleding op maat, om yoga in te doen of om gewoon te dragen.


De viersterrenhotels in Amritsar en Dharamshala hebben buitenzwembaden en fitnessruimten. Je kunt er ook genieten van massages en Ayurvedische behandelingen. Meer foto’s van de hotels.

10% vroegboekkorting tot 1 oktober. Er zijn maar 20 plaatsen beschikbaar, boek dus snel!