3HO Nederland

Yogi Tea en gemberkoekjes

Geplaatst op 23 Dec 2011 in de categorie Recepten van het 3HO Nederland blog

Yogi Tea en gemberkoekjes

Gemberkoekjes

Ingrediënten

  • 200 gram bloem
  • 100 gram boter
  • 50 gram basterdsuiker
  • 2 eetlepels gembersiroop
  • 1 eetlepel suikerrietmelasse
  • 2 theelepels bakpoeder (natriumbicarbonaat)
  • 100 gram gekonfijte gember
  • scheutje water

Deze hoeveelheid is genoeg voor 20 koekjes.

Bereidingswijze

Laat in een pannetje op een laag vuur de boter samen met de gembersiroop en de suikerrietmelasse smelten. Roer tot een glad mengsel en voeg op het laatst het bakpoeder toe. Doe het meel en de basterdsuiker in een ruime kom en roer door elkaar. Giet hier het gesmolten botermengsel er bij. Meng en kneed alles. Als het deeg te droog wordt voeg je een scheutje water toe. Laat de deegbal in een half uurtje de koelkast rusten (kan ook rustig langer). De oven voorwarmen op 160˚. Snijd de gekonfijte gember in kleine stukjes. Haal het deeg uit de koelkast en vorm er balletjes van ter grootte van een walnoot. Druk de bolletjes plat. Leg de gekonfijte gemberstukjes op de koekjes. Leg de deegballetjes op een met bakpapier bekleed bakblik. Bak de koekjes in ongeveer 15 in het midden van de oven. Als de koekjes klaar zijn haal je ze uit de oven en laat je ze afkoelen op een rooster.

Yogi Tea

Yogi Tea is een heerlijke geurige winterdrank. Er zitten dezelfde kruiden in als in speculaas. Als je deze thee op bisschopswijn wilt laten lijken kun je er op het laatst rood druivensap bijvoegen in plaats van melk.

Ingrediënten

  • 100 gram verse geraspte gemberwortel
  • 1,6 liter water
  • 15 kruidnagels
  • 20 kardemomzaden
  • 20 zwarte peperkorrels
  • 5 kaneelstokjes
  • 700 cl melk
  • 1 eetlepel zwarte thee (kan weggelaten worden)
  • Honing of oersuiker

Deze hoeveelheid Yogi Tea is goed voor 10 koppen.

Bereidingswijze

Zet een pan met water op het vuur, voeg er alle ingredienten aan toe behalve de melk. Breng alles aan de kook en laat 30 minuten trekken. Langer laten trekken kan ook, maar dan wordt de thee sterker. Zeef de yogi tea nadat hij getrokken heeft en giet hem in een andere pan. Breng de thee weer aan de kook en voeg daarna de melk toe. Even weer even aan de kook laten komen en de yogi tea is klaar. Opdienen met honing of oersuiker naar smaak. De Yogi Tea zonder melk kan zeker een week in de koelkast bewaard worden. Je kunt hem dan gebruiken wanneer je wilt. Op het moment dat je de yogi thee wilt drinken maak je de hoeveelheid thee die je nodig hebt warm in een pannetje en voeg je er op het laatst de melk aan toe. De yogi tea kan ook zonder melk gedronken worden. Je kunt hem met water verdunnen wanneer je hem te sterk vindt. Koud is Yogi Tea ook lekker. Je kunt koude Yogi Tea ook aanlengen met appelsap of ander vruchtensap. Met een ijsblokje erin is het een heerlijk zomerdrankje.

Yogi Tea is goed voor het zenuwstelsel, zuivert het bloed en helpt ook bij verkoudheid, keelpijn en griep. Alle ingrediënten hebben een helende werking:

  • Zwarte peper is bloedzuiverend, kardemom is goed voor de werking van de darmen,
  • Kruidnagels zijn goed voor het zenuwstelsel en kaneel voor de botten.
  • Gember bevat antioxidanten en is goed tegen wagenziekte en helpt bij buikkrampen. Gember wakkert het vuur van de spijsvertering aan.

Yogi Tea en gemberkoekjes