3HO Nederland

“Achter je zorgen zit nog steeds de vreugde”

Geplaatst op 13 Dec 2016 in de categorie Artikelen van het 3HO Nederland blog

Uit het jubileumnummer van Yoga Magazine, december 2016.

Christine Michon (Hariang Kaur, 68) is Kundalini yogadocente.

Hoe maak je een feestje van je leven?

Er is iets in mij dat altijd in een toestand van vreugde is. Dat heeft niets te maken met rijk of gezond zijn; dat feestje zit in onze ziel. Tijdens een yogafestival in Frankrijk zag ik een doodzieke collega. Ondanks zijn ziekte gaf hij gewoon les en straalde hij licht uit. Deze man is in contact met zijn ziel, dacht ik. De vraag is: hoe komen we daar? De weg naar die vreugde is die van de oefening in yoga en meditatie. Zelf ben ik natuurlijk lang niet altijd in die staat, maar ik weet dat ik erbij kan.

Wanneer had je yoga echt nodig?

Een aantal jaren werd bij mijn kleinzoon toen drie jaar oud, acute lymfatische leukemie geconstateerd. Het was onzeker of hij het zou overleven. Twee jaar lang beheerste het mijn leven. Zorgen, verdriet en spanning slopen je. Yoga en meditatie hielpen me los te laten en weer op te laden. In die tijd heb ik geleerd dat achter alle zorgen nog steeds die vreugde zit. Dat leerde ik ook van mijn kleinzoon. Zodra hij zich weer iets beter voelde, ging hij met infuus en al op de ziekenhuisgang spelen met andere kinderen. Gelukkig werd hij beter.

Wat wil jij je leerlingen meegeven?

Accepteer ook je schaduwkant. Die kant komen we vaak tegen in meditatie. Soms is het dan alsof er een vuilnisbak wordt omgekeerd. Als het dan lukt om te blijven zitten en door te gaan, kun je opruimen.