3HO Nederland

Terugblik op onze spirituele reis door Noord-India

Geplaatst op 23 May 2017 in de categorie Kundalini yoga van het 3HO Nederland blog

Met plezier kijk ik terug op hoe we samen yoga deden in de vroege ochtend. De plekken waar we ’s morgens yoga deden verschilde nogal. Tijdens de yatra (spirituele reis) hebben we dagelijks heilige plekken bezocht en daar in stilte gezeten. Mijn zoon Sumpuran en ik hebben de verhalen verteld die bij deze plaatsen horen. Lees over onze ervaringen in Amritsar, Dharamshala, Anandpur Sahib en Panchkula.

De yatra was een avontuur in bewustzijn en zeker voor herhaling vatbaar. Volgend jaar maart gaan we weer!

Om zes uur moet de zon nog opkomen en is het nog niet zo heet. Meestal waait het dan ook een beetje – heerlijk! Begin mei is het in Noord-India overdag rond de 40 graden. Samen voor het ontbijt de dag met yoga beginnen maakte dat we beter bij ons zelf konden blijven tijdens de vaak indringende ervaringen die we gedurende de dag opdeden. India is een land van tegenstellingen.

Amritsar

De schone frisse omgeving van de Golden Temple in Amritsar is een oase van rust en devotie. Daar staat de drukte en de chaos van het verkeer tegenover met de luchtvervuiling en het lawaai. Bij de Golden Temple kun je een dip nemen in het water van de Sarovar (vijver met helend bronwater) of rustig zitten luisteren, op het marmer naar de prachtige kirtan (devotionele muziek), die er de hele dag door gespeeld wordt. Je kunt er ook een maaltijd krijgen in de Langhar hall. Deze maaltijd is gratis voor iedereen. Je gaat in de rij zitten tussen alle andere mensen, vaak uit de hele wereld en je krijgt een eenvoudige lekkere maaltijd aangeboden. Het idee erachter is dat samen eten verbroedert. Zittend op de grond, naast elkaar is iedereen gelijk. De maaltijd wordt verzorgd door vrijwilligers.

In Amritsar hebben we Japji (mantra van de vroege ochtend, ook wel The Song of the Soul genoemd) gelezen, zittend op het marmer rond de grote vijver waar de Golden Tempel in ligt. Op de andere ochtenden zaten we op de zesde verdieping van het hotel op het dak, op de plavuizen bij het zwembad. Om zes uur is alles nog aardig stil maar als een kwartier later de zon opkomt wordt India wakker. Het lijkt dan of alle auto’s tegelijk gaan rijden en toeteren. In de omgeving van het hotel werd in twee Hindoeïstische tempels een ochtendmantra gelezen, door elkaar heen en allebei flink versterkt.We hebben onze oefeningen en meditaties toch wel onder deze omstandigheden gedaan en de geluiden ervaren als onderdeel van de beleving. Het was een oefening in concentratie en het bewaren van de innerlijke rust.

Dharamshala

In Dharamshala in het Himalaya-gebergte hadden we een mooie Tibetaans ingerichte meditatieruimte tot onze beschikking. Er stond een kleurig beschilderd Boeddha-beeld op een altaar met brandende kaarsjes. Deze ruimte was na de yogaplek op het dak in Amritsar een oase van rust. We hebben daar onze oefeningen en meditaties gedaan met zicht op de bergen met de eeuwige sneeuw. Dharamshala is een bijzondere plek. Het is een Tibetaanse nederzetting, de Dalai Lama woont er. Er heerst een bijzondere lichte sfeer en de overwegend Tibetaanse bewoners zijn gastvrij en hartelijk. Deze plek was voor veel yatra-deelnemers ook een kennismaking met de grote apen die er leven en die van het ene hotelbalkon naar het andere sprongen op zoek naar een open balkondeur. We waren er voor gewaarschuwd maar werden er toch nog door verrast.

Anandpur Sahib

Een andere bijzondere plek om de dag met yoga te beginnen was in Anandpur Sahib. Dat ligt vanaf Dharamshala gerekend een paar uur rijden naar het Oosten in de Punjab, in het voetgebergte van de Himalaya aan één van de grote rivieren van de Punjab, de Sutlej. Yogi Bhajan, de spirituele leraar die Kundalini yoga naar het Westen heeft gebracht, heeft er een huis gebouwd met yogaruimten en gastenverblijven waar wij een paar dagen hebben gelogeerd. In Anandpur Sahib hebben we Gurdwara’s en plekken bezocht die verbonden zijn met het ontstaan van Kundalini yoga en Sikh Dharma. Daar deden we de ochtendyoga in een ruimte met openslaande deuren die uitzicht bood op een prachtige tropische tuin. In de ochtend is het nog fris en vochtig in de bergen, dus dit was een ideale yogaplek.

Panchkula

Op de terugweg van het Himalaya-gebergte naar Amritsar hebben we in Panchkula in een hotel in een natuurgebied overnacht waar we op een heel groot grasveld ’s morgens yoga mochten doen. Dit was ook een fijne plek, het goedverzorgde grasveld was een zachte onderlaag en om bij de liggende ontspanning de opgaande zon op je gezicht te voelen schijnen deed sommigen verzuchten dat ze helemaal geen zin hadden om op te staan. Maar dat moest wel, want we hadden een tocht van vijf uur terug naar Amritsar voor de boeg.

De yatra was een avontuur in bewustzijn en zeker voor herhaling vatbaar. Volgend jaar februari gaan we weer en je bent van harte welkom!

–Hariang Kaur (Christine Michon)