3HO Nederland

Terugblik op de afgelopen 3HO opleiding

Geplaatst op 25 Jul 2016 in de categorie Artikelen van het 3HO Nederland blog

De opleidingsweek in juli in Centrum Athanor buiten Lochem, waarmee de Level 1 Kundalini yogalerarenopleiding werd afgesloten, was zonnig. Het mooie weer maakte dat we vaak yoga buiten konden doen en ook buiten konden eten op het terras. Buiten eten geeft het ultieme zomergevoel. De drie maaltijden per dag waren groen omdat tijdens deze week het Ayurvedische groene dieet gevolgd werd om te reinigen en te ontgiften.

Het afzien van alle niet-groene etenswaren zoals graan- en melkproducten is prima te doen in een omgeving waar je niet in de verleiding komt om iets niet-groens te eten. In Centrum Athanor was tijdens deze week, speciaal voor ons, alleen groen in huis. Wat het ook makkelijk maakte was dat we een goede kok hadden die van alle drie groene maaltijden iets verrassends maakte. Het ontbijt dat bestond uit fruit en gebakken groene appeltjes en peertjes werd misschien wel de lekkerste maaltijd van de dag gevonden.

De dag begon vroeg tijdens deze ‘groene’ week, om half zes, met yoga en meditatie. De zon is dan al op en de atmosfeer is rustig. Het is een mooi begin van de dag om samen de 7 mantra’s van de vroege ochtend te zingen, de mantra’s van de Aquarian Sadhana. We speelden de muziek zelf, op gitaar, viool en trommels (darbuka’s).

Het programma tijdens deze opleidingsweek is afwisselend. Stil zitten en luisteren, bewegen en naar buiten gaan voor oefeningenseries en loopmeditaties. Gastdocent Karta Purkh Singh uit Hamburg oefende een staande meditatie met de groep in de stenencirkel op het terrein van Centrum Athanor. De groene dieetweek kan worden uitgebreid tot 40 dagen. Het is een van oorsprong 40-dagen dieet. De meeste studenten zijn nog een poosje doorgegaan met groen of namen zich voor om een dag in de week alleen maar groen te eten. Eén dag groen is al gunstig en heeft ook een reinigend effect. Uit de feedback over de week hoor ik dat bij de meeste studenten er een paar pond zijn afgegaan, dat men zich soepeler beweegt en zich gezonder voelt. De week werd ervaren als een mooie afsluiting van de lerarenopleiding.