3HO Nederland

Soep van rammenas en bieten

Geplaatst op 22 Dec 2011 in de categorie Recepten van het 3HO Nederland blog

Soep van rammenas en bieten

De ingrediënten zijn genoeg voor 1,5 liter soep. Mocht je de soep wat te dik vinden kun je er meer water aan toevoegen.

Ingrediënten

  • 2 eetlepels ghee, roomboter of olijfolie
  • 165 gram uien, gesnipperd
  • 15 gram fijngesneden knoflook
  • 2 laurierbladen
  • 1 lange groene peper, medium scherp
  • 380 gram gekookte rode biet, geschild en in stukjes gesneden
  • 135 gram gekookte rammenas, geschild en in stukjes gesneden
  • 100 gram gekookte aardappels
  • 1 eetlepel karwijzaad
  • een half bakje créme fraîche, ongeveer 80 cc
  • zout naar smaak
  • gemalen zwarte peper
  • verse basilicum

Bereidingswijze

Kook de bieten, de rammenas en de aardappels in de schil beetgaar. Haal ze daarna uit de pan en schil ze. De schillen wrijf je er nu heel gemakkelijk af. Snijd alles in kleine blokjes. Snijd de groene peper in de lengte door en schraap met een lepel de zaadjes uit beide helften. Snijd de peper in reepjes. Verhit de ghee, de roomboter of de olijfolie in een pan met een dikke bodem. Bak hierin de uien en de knoflook tot ze glazig zijn. Voeg het karwijzaad, de laurierbladen, het zout, de groene peper en de gemalen zwarte peper toe. Doe daarna de blokjes biet, rammenas en aardappel in de pan. Alle ingrediënten samen onder voortdurend omscheppen heet laten worden, dat duurt een paar minuten. Giet nu 3/4 liter water in de pan en laat de soep zachtjes trekken op een laag pitje of kookplaatje, dit duurt ongeveer 15 minuten. Haal de laurierbladen uit de soep en mix alles met een staafmixer tot er een prachtige rode romige soep is ontstaan. Mix niet te lang, de soep mag nog wel structuur hebben. Als de soep te dik is kun je er water aan toevoegen. Dan moet de soep wel weer op temperatuur gebracht worden. Haal een kopje soep uit de pan en roer hier de créme fraîche door. Roer tot een glad papje en schep dit papje weer terug in de pan. De soep nog eens goed doorroeren. Proef de soep of er nog zout of peper aan toegevoegd moeten worden.

De soep is nu klaar en kan opgediend worden. Leg bovenop iedere kom soep een plukje in fijne reepjes gesneden basilicum.

Eet smakelijk!

Rammenas

Rammenas is een oude groente en maak deel uit van de zogenaamde vergeten groenten. Je kunt rammenas in een natuurvoedingswinkel kopen. Als je rammenas koopt moet hij stevig aanvoelen en het kleine beetje loof dat er aan zit moet er fris groen uitzien. De rammenas heeft een pittige smaak. Je gebruikt rammenas in kleine hoeveelheden, rauw of gekookt.

Rammenas heeft ook een geneeskrachtige werking. Mijn moeder maakte vroeger een hoestsiroop van rammenas. Ze holde een grote rammenas uit en maakt onderin een gaatje. Ze zette de rammenas rechtop in een glas en vulde de holte met bruine suiker. ‘s Nachts druppelde er zoet sap uit de rammenas. Wanneer wij ‘s winters hoestten kregen wij drie keer per dag een eetlepel rammenassiroop. Ik vond het een lekker hoestdrankje.

Soep van ramenas en bieten