3HO Nederland

Sitali pranayama

Geplaatst op 15 Feb 2018 in de categorie Kundalini yoga van het 3HO Nederland blog

Deze meditatie is bekend onder de naam Antar Naad. Bij deze meditatie verwijst ‘Antar’ naar je innerlijke bewustzijn. ‘Naad’ betekent ‘de essentie van alle geluid’. Deze speciale mantra laat je innerlijk tot rust komen en in een toestand van harmonie.

Deze meditatie kun je ook nalezen in Groot yoga basisboek

Belangrijk
Voordat je met een Kundalini yoga oefeningenserie begint, chant je ter voorbereiding de Adi mantra:

Ong Namo Guru Dev Namo (klik voor audio)

Hoe chant je de Adi mantra?
Ga gemakkelijk zitten met gekruiste benen en een rechte rug. Leg de handpalmen tegen elkaar voor het midden van de borst. De vingers wijzen recht omhoog (gebedshouding). Houd de handen dicht tegen de borst zodat de duimgewrichten tegen het borstbeen liggen (de plaats waar de twee helften van de borstkas bij elkaar komen). Concentreer je op het derde oogpunt, het punt tussen de wenkbrauwen. Als je uitademt chant je de woorden ong namo. Gebruik de hele uitademing om dit geluid voort te brengen. Neem dan vlug een teug lucht door de mond en chant de rest van de mantra, guru dev namo. Laat het geluid net zo lang klinken als mogelijk is. De klank Dev wordt een kleine terts hoger gechant dan de andere klanken van de mantra. Als je chant is er trilling voelbaar in de schedel en is er een lichte druk voelbaar bij het derde oogpunt. Chant deze mantra drie keer voor je met de yoga-oefeningen begint.

Sitali pranayama

Ga gemakkelijk zitten in een meditatiehouding met een rechte rug. Krul de tong en steek deze een beetje uit. Adem diep en rustig in door de mond, door het tuitje van de tong. Adem uit door de neus. Ga hier vijf minuten mee door. Adem dan in – houd de adem vast, trek de tong in – adem uit en ontspan. Herhaal deze oefening nog twee keer.

Opmerkingen
De Sitali pranayama is een bekende oefening. Hij ontspant de rug ter hoogte van tweede, derde en vierde lendewervel. De seksuele energie en de spijsvertering worden erdoor geregeld. Deze ademhaling wordt vaak gebruikt om koorts te laten zakken. Wanneer deze ademhaling regelmatig wordt geoefend, werkt zij verjongend en ontgiftend. Je kunt langer leven als je tweeënvijftig keer per dag op deze manier ademt. In het begin krijg je vaak een bittere smaak op de tong. Dat komt door de ontgifting. Als je doorgaat met oefenen zal de smaak uiteindelijk zoet worden.

Mantra om de meditatie af te sluiten
Ga met gekruiste benen zitten, leg de handen tegen elkaar zoals bij het zingen van de beginmantra. Richt je blik op je derde oogpunt. Zing drie keer de mantra Sat Nam om de oefeningenserie af te sluiten. De klank Sat klinkt lang in verhouding tot Nam. Hij klinkt als Sa-a-a-a-a-a-a-t Nam. De mantra betekent: Sat – waarheid, Nam – identiteit.