3HO Nederland

Over mijn zomer

Geplaatst op 25 Jul 2016 in de categorie Artikelen van het 3HO Nederland blog

Met Dick en onze jongste zoon Sumpuran ben ik naar het yogafestival in Frankrijk gegaan. We zijn er rustig in twee dagen naar toe gereden, via Reims. Een prachtige stad waar we voldoende tijd hadden om rond te kijken en heerlijk in de zon op een terras te eten. Dat gaf een echt vakantiegevoel. De volgende dag kwamen we halverwege de middag aan op het festivalterrein. Toen hield het vakantiegevoel even op. In de warme zon was het opzetten van onze grote katoenen tent een behoorlijk karwei.

Toen de tent eenmaal stond was het weer genieten, van de ruimte die hij geeft en de mooie vorm. Zoals altijd komen regelmatig mensen vragen wat voor tent dit is. Deze zomer was het leukste commentaar van een ‘buurvrouw’ die dacht dat wij een oude safaritent hadden. Dat zal hem in de zandkleur gezeten hebben.

Het was zoals altijd weer een plezier om ’s morgens vroeg buiten Sadhana te doen, met mooie live muziek en overdag een aantal interessante cursussen te volgen. Ik heb onder andere gekozen voor de cursus The Yoga of Aging and Chronic Illness. De cursus werd gegeven door Jiwan Joti Kaur uit Espanola, New Mexico, ik ken haar al heel lang. Ze is psychologe en heeft haar jarenlange ervaring op gebied van veroudering en chronische ziekten opgeschreven in een dik boek dat ze gebruikt voor haar lessen. Ik heb het boek direct gekocht en vind het zeer interessant en kan het goed voor mijn yogalessen gebruiken.

Zelf gaf ik ook een cursus tijdens het festival: Facilitating a Green Diet Course, over het Groene Dieet en hoe je voor je yogaleerlingen Groene Weken kunt organiseren. Daarvoor was veel belangstelling, er deden 60 mensen mee. Groen en gezond komt binnenkort in het Engels uit als eBook, zie The Green Diet.

Een andere cursus waar ik aan heb meegedaan was speciaal voor Lead Trainers die overwegen de cursus 21 Stages of Meditation te gaan geven. De cursus werd gegeven door Nirvair Singh, CEO van het Kundalini Research Institute. Het is een cursus die vrij nieuw is en door iedereen die geïnteresseerd is in een intensieve meditatiecursus gevolgd kan worden. In januari 2013 is de cursus voor het eerst gegeven in Europa. Ik maakte toen deel uit van het lerarenteam. Het is een cursus die uit 6 dagen mediteren bestaat. In de toekomst ga ik hem met andere leraren in 2 weekends van 3 dagen geven.

De Witte Tantra was ook weer bijzonder om samen met Dick te doen. Alleen al om de tijd te nemen om een hele dag tegenover elkaar te zitten en te mediteren, dat is nog eens quality time! De Witte Tantra heeft altijd een ontspannende uitwerking op mij. Het maakt me bewust van waar ik me allemaal druk om maak. Die gedachten komen achter elkaar op tijdens de meditatie. Omdat de cursus duurde van 8.00 uur ’s morgens tot 20.00 uur ’s avonds had ik alle tijd om het gedoe in mijn hoofd los te laten. Thuis gekomen ben ik ook fris en opgewekt aan de voorbereiding van het nieuwe seizoen begonnen. Zonder stress, de dingen doen van moment naar moment.