3HO Nederland

Over de herfst

Geplaatst op 29 Aug 2016 in de categorie Artikelen van het 3HO Nederland blog

De herfst komt eraan, de zomer met z’n uitbundigheid, lange lichte dagen en buitenactiviteiten loopt op z’n eind. We keren weer naar binnen – letterlijk en figuurlijk – daar hebben we behoefte aan. De herfst is het seizoen van het luchtelement, in de Ayurveda het Vata-seizoen genoemd.

In de herfst blaast de wind koude lucht en krijgen we niet alleen behoefte aan rust maar ook aan warmte. Niet alleen de warmte van de kachel en de warme wollen truien maar ook de warmte van herfstgerechten als stampot en soep. Het is het seizoen waarin we weer meer tijd in de keuken doorbrengen. Koken is een plezier in de herfst door de overvloed aan vruchten en typische herfstgroenten als knollen, kolen, wortels en paddestoelen.

Het luchtelement is verbonden met de longen. De longen zijn gevoelig voor koude en vocht. Voor sommigen mensen begint met de herfst het seizoen van verkoudheid en andere luchtwegaandoeningen. Om deze aandoeningen te voorkomen is het het aan te raden is om regelmatig oefeningen te doen die de longen gezond en sterk houden.

In de Chinese gezondheidsleer hoort behalve de longen ook de dikke darm bij de herfst. De longen zorgen voor opname van levenskracht en de dikke darm voor het kwijtraken van afvalstoffen. Een typische najaarsgroente als knolselderij zorgt voor het schoonmaken van de dikke darm. Najaarsappels als goudreinetten zijn ook goed.

Bij de herfst en de langere nachten hoort ook het vroeger naar bed gaan. Zomers is het heerlijk om lang buiten te blijven om van de zomeravonden te genieten. In de herfst met de veel kortere dagen is het goed om wat vroeger naar bed te gaan en wat langer te slapen. Meestal gaat dit vanzelf, het is vroeger donker en later licht. De meeste mensen slapen beter wanneer het buiten langer donker is.