3HO Nederland

Meditatie om jong van hart te blijven

Geplaatst op 03 May 2019 in de categorie Kundalini yoga van het 3HO Nederland blog

Deze meditatie geeft je een warm hart en een liefdevolle uitstraling.

Deze kriya kun je ook nalezen in Groot yoga basisboek

Belangrijk
Voordat je met een Kundalini yoga oefeningenserie begint, chant je ter voorbereiding de Adi mantra:

Ong Namo Guru Dev Namo (klik voor audio)

Hoe chant je de Adi mantra?
Ga gemakkelijk zitten met gekruiste benen en een rechte rug. Leg de handpalmen tegen elkaar voor het midden van de borst. De vingers wijzen recht omhoog (gebedshouding). Houd de handen dicht tegen de borst zodat de duimgewrichten tegen het borstbeen liggen (de plaats waar de twee helften van de borstkas bij elkaar komen). Concentreer je op het derde oogpunt, het punt tussen de wenkbrauwen. Als je uitademt chant je de woorden ong namo. Gebruik de hele uitademing om dit geluid voort te brengen. Neem dan vlug een teug lucht door de mond en chant de rest van de mantra, guru dev namo. Laat het geluid net zo lang klinken als mogelijk is. De klank Dev wordt een kleine terts hoger gechant dan de andere klanken van de mantra. Als je chant is er trilling voelbaar in de schedel en is er een lichte druk voelbaar bij het derde oogpunt. Chant deze mantra drie keer voor je met de yoga-oefeningen begint.

Wat deze kriya voor je doet

Deze meditatie geeft je een warm hart en een liefdevolle uitstraling.

1. Ga zitten in rotshouding (vajrasana) of een andere meditatiehouding.

2. Duw je ellebogen tegen je zijden en laat de onderarmen 60┬║ omhoog en naar voren wijzen. De handpalmen zijn naar elkaar toe gekeerd. De duimen zijn omhoog gestrekt, apart van de andere vingers. De vingers zijn ontspannen, de duimen blijven gespannen tijdens de meditatie. Houd het gezicht ontspannen. De schouders zijn laag en je tilt het borstbeen op.

3. Mediteer 5 minuten op je hartchakra, op de goedheid en de warmte van je hart. Stijg boven je beperkingen uit en laat je gedachten los.

Mantra om de meditatie af te sluiten
Ga met gekruiste benen zitten, leg de handen tegen elkaar zoals bij het zingen van de beginmantra. Richt je blik op je derde oogpunt.┬áZing drie keer de mantra Sat Nam om de oefeningenserie af te sluiten. De klank Sat klinkt lang in verhouding tot Nam. Hij klinkt als Sa-a-a-a-a-a-a-t Nam. De mantra betekent: Sat – waarheid, Nam – identiteit.