3HO Nederland

Hoe ik het Groene Dieet ontdekte

Geplaatst op 19 Jun 2012 in de categorie Artikelen van het 3HO Nederland blog

Groen en gezond

Christine Michon is auteur van Groen en gezond, de Duitse vertaling Grün und Gesund, en geeft al meer dan vijftien jaar cursussen over het Groene Dieet in binnen- en buitenland.

Mijn eerste kennismaking met het Groene Dieet was tijdens de vertaling en bewerking van het Kundalini yoga werkboek, in 1987. Bij de vertaling van de ademhalingstechniek op de laatste pagina van het boek, de Ungali pranayama, wordt het Groene Dieet genoemd. Ik kende de pranayama niet en het Groene Dieet ook niet. Beide wekten mijn nieuwsgierigheid. Ik ben de pranayama die ik net had vertaald gaan uitproberen. Het is een pittige pranayama en na 3 minuten al zeer werkzaam, een kriya waar je de oefentijd langzaam van mag opbouwen.

Over het Groene Dieet leerde ik een paar maanden later pas meer toen ik in Amerika was voor een zomercursus bij Yogi Bhajan. Yogi Bhajan gaf tijdens zijn cursussen vaak tips over speciale gerechten en diëten uit de Ayurvedische traditie. Tijdens een van zijn lessen vertelde hij over het Groene Dieet, een zogenaamd 40 dagen mono-dieet. Ik kwam tijdens deze cursus ook mensen tegen die het groene dieet al eens hadden gevolgd. Ze gaven me de titel van een boek waar het Groene Dieet in beschreven stond: ‘Foods for Health and Healing’ van Yogi Bhajan. Dat boek heb ik toen direct gekocht. Thuisgekomen ben ik met het Groene Dieet begonnen.

Het dieet werkte ontspannend op mijn hele systeem, mijn spieren en gewrichten werden soepeler, de yogaoefeningen gingen gemakkelijker en bovenal was het een heel goed vol te houden dieet. Ook raakte ik een paar kilootjes overtollig gewicht kwijt. Ik had geen hongergevoel en ontdekte dat groen eten heel smakelijk is en dat er heel veel groene groenten, vruchten, zaden en noten zijn.

Mijn enthousiasme voor het Groene Dieet en het groene koken werkte aanstekelijk op mijn yogaleerlingen, die wilden deze groene ervaring ook. Zo komt dat ik nu al weer voor het zestiende jaar een groene week organiseer. Mijn boek Groen & gezond is ontstaan naar aanleiding van alle vragen die ik kreeg over de uitwerking van het dieet en over hoe je smakelijk groene gerechten kunt bereiden. De ervaringen van de deelnemers aan de Groene Week zijn heel gevariëerd. Ik ben iedere keer weer verwonderd over de vele gunstige effecten.


Een paar ervaringen van deelnemers zijn:

  • Je krijgt meer energie en je hebt minder de neiging tot piekeren.

  • Het helpt tegen overgangsklachten als opvliegers.

  • Hardnekkig eczeem wordt minder en verdwijnt zelfs al tijdens de Groene Week. De deelneemster die deze ervaring had is na de Groene Week ook langer doorgegaan met het Groene Dieet. Ze heeft ook haar eetpatroon drastisch aangepast. Geen zuivel meer. 

  • Je voelt je schoner en lichter en raakt overtollig gewicht kwijt.

Doe ook mee aan de Groene Week in Lochem
Datum: maandag 16 t/m zondag 22 juli 2012
Docenten: Christine Michon (Hariang Kaur) en een gastdocent
Plaats: de lessen worden gegeven in Centrum Athanor in Lochem
Meer informatie en opgave