3HO Nederland

Gevulde pompoen met cantharellen en champignons

Geplaatst op 22 Dec 2011 in de categorie Recepten van het 3HO Nederland blog

Gevulde pompoen

Gevulde pompoen met cantharellen en champignons

Voor 2 personen, beiden krijgen een hele pompoen op hun bord.

Ingrediënten voor de pompoen

  • 2 pompoenen van ongeveer 700 gram
  • een halve kop basmatirijst
  • 1 kop water voor de rijst
  • 70 gram schoongeborstelde kantarellen
  • 40 gram kastanjechampignons
  • 3 eetlepels ghee of roomboter
  • 135 gram uien
  • 15 gram verse knoflook, ongeveer  3 tenen
  • Olijfolie
  • Aluminiumfolie

Bereidingswijze

Was en borstel de pompoenen schoon, daarna goed afdrogen. Snijd een niet te klein kapje van de pompoenen voor het deksel. Schep met een lepel de pitten uit de pompoen. Maak de holte in de pompoenen wat groter door er met de lepel meer vruchtvlees uit te schrapen. Bewaar dit vruchtvlees in een schaaltje. Kook de basmatirijst in een kop water met een snufje zout nét niet helemaal gaar in ongeveer 10 minuten. De paddestoelen droog schoon borstelen en in kleine stukjes snijden. Het vruchtvlees van de pompoenen fijnsnijden. Snipper de uien en 2 knoflooktenen fijn en bak ze in de 2 eetlepels ghee of roomboter tot ze glazig zijn. Voeg daarna de paddestoelen toe. Strooi zout en vers gemalen zwarte peper over de paddestoelen en bak ze een paar minuten. Schep de paddestoelen in een schaal voor later gebruik. Verhit nu in een pan 1 eetlepel ghee of roomboter, bak daarin de stukjes pompoen en 1 fijngesneden knoflookteen, ook weer kort, ongeveer 5 minuten. Schep de rijst, de paddestoelen en het pompoenvlees in een schaal. Meng alles goed door elkaar. Dit is de vulling van de pompoenen. Proef of je nog extra zout of gemalen peper wilt toevoegen. Knip 2 stukken aluminiumfolie af om de pompoen mee in te pakken. Leg het aluminiumfolie in een niet te groot bakblik. De pompoenen staan nogal wiebelig rechtop en het is handig om ze tegen een bakblikrand te laten steunen. Zet een pompoen op het folie, bestrooi de binnenkant met zeezout en gemalen zwarte peper. Schepsel het vulsel in de pompoen en doe het  deksel erop. Zorg dat de randen precies op elkaar passen. Wrijf buitenkant van de pompoen in met olijfolie. Vouw het aluminiumfolie zorgvuldig om de pompoenen en zet ze anderhalf uur in de oven bij een temperatuur van 190 graden. Prik in de pompoenen om te testen of ze gaar zijn. Dien de pompoenen op in folie en laat iedereen haar of zijn eigen pompoen uitpakken. Bij de pompoen past een frisse groene salade.

Handig

Je kunt de pompoenen een dag van  tevoren klaarmaken en verpakt in folie in de koelkast bewaren.

Salade 

Ingrediënten

Kropje sla
Bakje gemengde kiemen
2 middelscherpe groene pepers

Dressing

Ingrediënten

  • Arganolie of een andere lekkere notenolie
  • Sap van halve sinaasappel
  • Sap van halve citroen
  • Gemalen zwarte peper
  • Zout
  • 1 teen knoflook, uit de knoflookpers

Bereidingswijze

Snijd de sla in fijne repen en leg de sla in een slakom. Pluk de gemengde spruiten uit elkaar en leg ze op de sla. Snijd de pepers diagonaal in plakjes voeg ze bij de sla. Meng de salade voorzichtig door elkaar.

Voor de dressing meng je alle ingrediënten in een schaaltje. De dressing kan aan tafel over de salade geschept worden.