3HO Nederland

Erwtensoep met spruitjes

Geplaatst op 13 Dec 2016 in de categorie Recepten van het 3HO Nederland blog

Deze mooie groene pittige soep heb ik kortgeleden bedacht en klaargemaakt voor een opleidingsgroep. De hoeveelheid was voldoende voor 21 mensen en was ook ook nog genoeg voor een extra portie voor degenen die de soep erg lekker vonden.

December is de maand van gezelligheid en van samen eten met familie en vrienden. Een grote pan hete soep is altijd goed in dit seizoen van kou en nattigheid. Heerlijk na een wandeling buiten om een frisse neus te halen en niet de hele dag binnen te zitten. De herfst en de vroege winter zijn het Vata seizoen. Het seizoen waarin we beweging nodig hebben, warme wollen kleding en verwarmende voeding.

Maak de soep klaar in twee grote pannen en niet in één grote pan. In twee pannen is de soep eerder klaar en heb je minder kans op aanbakken op de bodem van de pan. Hoeveelheid: 7 liter soep voor een groep van 25 mensen. Klaargemaakt in twee grote pannen waar of 3 en 4 liter soep in kan.

Ingrediënten

 • 850 gram fijngesneden uien
 • 4 eetlepels ghee of olijfolie
 • 40 gram fijngesneden knoflook (of minder naar smaak)
 • 500 gram spliterwten
 • 3 piri piri pepertjes
 • 5 laurierblaadjes
 • 450 gram geschilde en in blokjes gesneden knolselderij
 • 850 gram spruitjes
 • 320 gram fijngesneden bleekselderij
 • 320 gram fijngesneden prei
 • Een paar foelieblaadjes
 • Zout naar smaak

Bereidingswijze

 1. In de eerste pan kook je de spliterwten samen met het zout, de laurierblaadjes, de piri piri pepertjes en het snufje foelie half gaar. Roer af en toe om. Als de erwten bijtgaar zijn voeg je de blokjes knolselderij toe. Kook de erwten en de knolselderij tot ze zacht zijn.
 2. Terwijl de erwten op het vuur staan verhit je de ghee of de olijfolie in een tweede pan met een dikke bodem. Bak hierin de uien en de knoflook en wat zout op een laag vuurtje tot ze glazig zijn.
 3. Terwijl de erwten en de uien gaar worden kun je de bleekselderij snijden, de buitenste blaadjes van de spruitjes halen als dat nodig is en de prei fijnsnijden.
 4. Schep als de uien glazig en gaar zijn de helft in een schaal. Laat de andere helft in de pan.
 5. Schep nu de helft van de gare spliterwten in de pan met de uien. Schep de uien die je apart gezet hebt bij de pan met spliterwten in. Roer alles door elkaar.
 6. Verdeel 5 liter water over beide de pannen. De pannen moeten niet te vol worden omdat de spruitjes, de bleekselderij en de prei er nog bij moeten kunnen.
 7. Verdeel de spruitjes en de de bleekselderij over beide pannen en laat ze beetgaar worden. De spruitjes en de bleekselderij moeten er nog mooi groen uitzien.
 8. Pureer de soep met de staafmixer.
 9. Proef of je de soep zout genoeg vindt. Voeg eventueel zout toe.
 10. Roer nu de prei door de soep. Zet het gas uit onder de pannen. Doe het deksel op de pannen en laat de prei 2 minuten garen.
 11. De soep is nu klaar om opgediend te worden. Lekker met knapperig brood en een salade.