3HO Nederland

Maak je eigen medicijn

Geplaatst op 12 Aug 2019 in de categorie Kundalini yoga van het 3HO Nederland blog

Voor deze meditatie heb je een appel nodig. Zoek een lekkere uit, want na de meditatie eet je hem op. Deze meditatie heeft een sterk helend effect. Fruit is etherisch, het groeit hoog boven de aarde, dichter bij de zon dan de planten op de grond. Het neemt gemakkelijk pranische energie op en is daarom heel geschikt voor helende meditaties.

Belangrijk
Voordat je met een Kundalini yoga oefeningenserie begint, chant je ter voorbereiding de Adi mantra:

Ong Namo Guru Dev Namo (klik voor audio)

Hoe chant je de Adi mantra?
Ga gemakkelijk zitten met gekruiste benen en een rechte rug. Leg de handpalmen tegen elkaar voor het midden van de borst. De vingers wijzen recht omhoog (gebedshouding). Houd de handen dicht tegen de borst zodat de duimgewrichten tegen het borstbeen liggen (de plaats waar de twee helften van de borstkas bij elkaar komen). Concentreer je op het derde oogpunt, het punt tussen de wenkbrauwen. Als je uitademt chant je de woorden ong namo. Gebruik de hele uitademing om dit geluid voort te brengen. Neem dan vlug een teug lucht door de mond en chant de rest van de mantra, guru dev namo. Laat het geluid net zo lang klinken als mogelijk is. De klank Dev wordt een kleine terts hoger gechant dan de andere klanken van de mantra. Als je chant is er trilling voelbaar in de schedel en is er een lichte druk voelbaar bij het derde oogpunt. Chant deze mantra drie keer voor je met de yoga-oefeningen begint.

Maak je eigen medicijn

Houding: ga met een rechte rug zitten met gekruiste benen op de grond of op een stoel met je voeten stevig op de grond.

Voor mannen; houd de appel in de rechterhand
Voor vrouwen; houd de appel in de linker hand.

Houd de appel voor, strek je arm. De andere hand houd je 10 centimeter boven de appel.

1. Kijk een minuut naar de appel. Sluit dan je ogen en concentreer je op de appel, voel verbinding met de appel. Ruik de frisse geur van de appel en stel je voor dat die geur via je neus je lichaam binnenstroomt en je helemaal vult. De geur van de appel gaat naar alle cellen in je lichaam.

Met de hand die je boven de appel houd zegen je de appel. Blijf met gesloten ogen zitten, ga diep in jezelf, naar je navelpunt. Voel een verbinding tussen het navelpunt en de appel. Verzamel de energie van het navelpunt en stuur die naar de appel. Dit is prana-energie, de levenskracht, die bij het navelpunt zijn zetel heeft. Met deze levenskracht zegen je de appel.

Je zult weerstand tegenkomen in deze houding. Je armen worden moe, je gedachten dwalen af, je denken gaat je oefening saboteren met gedachten als: ‘wat zit ik hier eigenlijk te doen?’
Blijf doorademen en je zult een balans vinden in je lichaam, je ademhaling en je denken.
Strek je armen goed door en adem de weerstand die je in je armen voelt weg.

Je mag 9 minuten zo blijven zitten maar je kunt ook met een kortere tijd beginnen.

2. Breng nu met je beide handen de appel naar je navelpunt. Houd de appel tegen je navel. Adem in deze houding net zo lang en zo diep als je kunt. Blijf met je aandacht bij de appel. Voel met je handen het ritme van de ademhaling bij je navelpunt. Blijf 2 minuten zo zitten.

3. Adem nu in zo diep als je kunt, met de appel dicht tegen je navel. Houd dan de adem vast zo lang als je kunt. Adem langzaam en rustig uit en blijf leeg zolang als je dat prettig vindt. Adem weer rustig in en ga door met dit ademritme. Doe deze ademhaling zó dat hij aangenaam voor je is, rustgevend. Na de inademing is er een rust en na de uitademing is er een rust. Dit mag je 7 minuten doen.

Rond de meditatie af met een diepe inademing waarbij je de appel stevig tegen je navel duwt. Tegelijkertijd duw je je tong tegen je gehemelte. Adem dan uit en eet de appel op je gemak op en geniet er van.

Mantra om de meditatie af te sluiten
Ga met gekruiste benen zitten, leg de handen tegen elkaar zoals bij het zingen van de beginmantra. Richt je blik op je derde oogpunt. Zing drie keer de mantra Sat Nam om de oefeningenserie af te sluiten. De klank Sat klinkt lang in verhouding tot Nam. Hij klinkt als Sa-a-a-a-a-a-a-t Nam. De mantra betekent: Sat – waarheid, Nam – identiteit.