3HO Nederland

Diepe meditatie om het hartcentrum te openen

Geplaatst op 11 Aug 2017 in de categorie Kundalini yoga van het 3HO Nederland blog

Hammm betekent “Wij, het totale universum”. Volgens de yogi’s opent deze mantra direct het hartcentrum.

Deze kriya kun je ook nalezen in Groot yoga basisboek

Belangrijk
Voordat je met een Kundalini yoga oefeningenserie begint, chant je ter voorbereiding de Adi mantra:

Ong Namo Guru Dev Namo (klik voor audio)

Hoe chant je de Adi mantra?
Ga gemakkelijk zitten met gekruiste benen en een rechte rug. Leg de handpalmen tegen elkaar voor het midden van de borst. De vingers wijzen recht omhoog (gebedshouding). Houd de handen dicht tegen de borst zodat de duimgewrichten tegen het borstbeen liggen (de plaats waar de twee helften van de borstkas bij elkaar komen). Concentreer je op het derde oogpunt, het punt tussen de wenkbrauwen. Als je uitademt chant je de woorden ong namo. Gebruik de hele uitademing om dit geluid voort te brengen. Neem dan vlug een teug lucht door de mond en chant de rest van de mantra, guru dev namo. Laat het geluid net zo lang klinken als mogelijk is. De klank Dev wordt een kleine terts hoger gechant dan de andere klanken van de mantra. Als je chant is er trilling voelbaar in de schedel en is er een lichte druk voelbaar bij het derde oogpunt. Chant deze mantra drie keer voor je met de yoga-oefeningen begint.

Diepe meditatie om het hartcentrum te openen

  • Ga zitten in een meditatiehouding. Houd de bovenarmen opzij van je en parallel aan de grond. De onderarmen houd je recht omhoog met de handen in de Gyan mudra. De handpalmen zijn naar voren gekeerd. 
  • Adem in en trek de Mulbandh:

Bij de Mulbandh worden de kringspieren van de anus, de geslachtsorganen (bij mannen het perineum en bij vrouwen de baarmoedermond) en van het navelpunt aangespannen. De Mulbandh wordt gedaan na een uitademing of na een inademing, dat wordt bij de oefening aangegeven. Door het aanspannen van deze 3 gebieden wordt de energie van de onderste chakra’s omhooggebracht naar de hoogste chakra’s.

  • Zing nu 16 keer de mantra ‘Hammm’ op één uitademing. (De ‘a’ wordt uitgesproken als de ‘u’ in het Engelse woord bus. De klank zit tussen een ‘u’ en een ‘a’ in.)
  • Adem hierna 4 keer langzaam in en uit.
  • Adem nu diep in en zing de mantra Hammm 20 keer op één uitademing.
  • Adem 4 keer langzaam in en uit.
  • Adem diep in en zing de mantra Hammm 24 keer op één uitademing.
  • Laat de armen langzaam zakken en rust uit met de handen ontspannen op de knieën.

Mantra om de meditatie af te sluiten
Ga met gekruiste benen zitten, leg de handen tegen elkaar zoals bij het zingen van de beginmantra. Richt je blik op je derde oogpunt. Zing drie keer de mantra Sat Nam om de oefeningenserie af te sluiten. De klank Sat klinkt lang in verhouding tot Nam. Hij klinkt als Sa-a-a-a-a-a-a-t Nam. De mantra betekent: Sat – waarheid, Nam – identiteit.