3HO Nederland

Boerenkoolsoep

Geplaatst op 04 Nov 2016 in de categorie Recepten van het 3HO Nederland blog

In de herfst hebben we behoefte aan warmte. Het is buiten guur en koud. We halen onze winterjassen en wollen truien weer uit de kast en hebben behoefte aan winterkost als soep en stamppot. Hier volgt een recept voor een dikke romige groene soep. Pittig, omdat er een rode peper in zit – lekker verwarmend voor de winter. Voor kleine kinderen kan de peper weggelaten worden. Dit recept is goed voor 2,5 liter (10 kommen). Het duurt 30-60 minuten om de soep te maken.

Boerenkool wordt wel de koningin van de bladgroenten genoemd, omdat ze zo gezond is. Boerenkool bevat meer calcium dan melk. Net als broccoli en bloemkool is het een afstammeling van de wilde kool. Boerenkool werd 4000 jaar geleden al gegeten door de Egyptenaren.

Ingrediënten

  • 300 gram uien, fijngesneden
  • 4 knoflooktenen, fijngesneden
  • 4 laurierbladen
  • 1 scherp rood pepertje
  • 250 gram geschilde en in stukjes gesneden aardappels
  • 140 gram schoongeborstelde of geschilde in stukjes gesneden winterwortel
  • 2 pastinaken, geschild en in stukjes gesneden
  • 400 gram boerenkool, fijngesneden
  • 2 eetlepels ghee of olijfolie
  • zout naar smaak
  • 1,7 liter water

Bereidingswijze

  1. Verhit de olie of de ghee in een pan met een dikke bodem.
  2. Voeg de uien en de knoflook toe en bak ze onder voortdurend omscheppen lichtbruin.
  3. Voeg de laurierbladen en het pepertje toe samen met de aardappels, de winterwortels en de pastinaken.
  4. Laat alles 3 minuten smoren terwijl je regelmatig in de pan roert.
  5. Voeg 2 deciliter water toe en laat 5 minuten sudderen op een laag pitje.
  6. Schep de boerenkool door de soep en voeg 1,5 liter water toe.
  7. Breng de soep aan de kook en laat hem op een laag pitje sudderen. Laat alles gaar worden, maar niet té. De soep moet een mooie donkergroene kleur hebben.
  8. Voeg zout naar smaak toe. Haal de laurierbladen uit de soep. Maak de soep romig met de staafmixer en dien hem op.

RECEPT uit Veel soeps – 100 heerlijke vegetarische soepen