3HO Nederland

Jubileumjaar 2019: 50 jaar 3HO

Geplaatst op 04 Feb 2019 in de categorie Artikelen van het 3HO Nederland blog

Op 5 januari 1969 stichtte Yogi Bhajan de non-profit organisatie 3HO. De 3 H’s staan voor ‘Healthy’, ‘Happy’, en ‘Holy’. De organisatie heeft als doel mensen door yogische technieken gezond, gelukkig en spiritueel te leren leven.

Ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum beschrijft het hoofd van 3HO Nederland, Hariang Kaur, haar ervaringen met 3HO.

Mijn eerste kennismaking met Yogi Bhajan, Kundalini yoga en de 3HO lifestyle was in 1984. Ik had van mijn Hatha yogalerares gehoord dat er elke zomer in Frankrijk een 3HO yogafestival werd georganiseerd en ik wilde meer weten over Kundalini yoga.

In juli 1984 zijn we met het hele gezin in onze vakantie naar het 3HO festival in Frankrijk gereisd. Het werd gehouden op het landgoed van een oud château. We kampeerden daar met ongeveer 250 mensen, de accommodatie was primitief en het weer was het grootste deel van de 10 dagen regenachtig, maar de stemming was opperbest. De lessen werden buiten gegeven of in één van de tenten of gebouwen op het terrein.

De diepste indruk op mij maakte de vroege ochtend yoga, de ‘sadhana’. De ochtend nadat we waren aangekomen werden we om 4 uur ’s ochtends gewekt met gitaarmuziek. Op een grasveld in het donker, met alleen een paar olielampjes voor de musici, deden we onder leiding van een leraar 2,5 uur Kundalini yoga en meditatie. Het meditatiegedeelte bestond uit de mantra’s van de vroege ochtend. Een klein groepje musici met gitaar en tabla begeleidde ons.

Alle mantra’s waren nieuw voor me, de taal waarin de mantra’s werden gezongen verstond ik ook niet, maar ik was direct gegrepen door de muziek en zong zo goed mogelijk mee. We zagen de zon opgaan achter het podium waar de musici zaten en ik voelde dat ik de vorm van yoga gevonden had die ik zocht.

Voor het hele gezin was dit een prachtige ervaring en sinds 1984 reizen we bijna jaarlijks in de zomer naar het Kundalini yogafestival. Tijdens het eerste festival heeft onze dochter, toen 10 jaar oud, voor iedereen in ons gezin spirituele namen aan Yogi Bhajan gevraagd. Pas een paar jaar later, in 1987, toen Yogi Bhajan een healing cursus in Amsterdam gaf, heb ik hem persoonlijk om uitleg van mijn naam gevraagd. Tijdens het gesprek zei hij dat Hariang ‘God’s Light’ betekende.

Inmiddels is het aantal deelnemers aan dit jaarlijkse 3HO yogafestival gegroeid tot 2500 en al jaren geleden is het kleine terrein in Loches verwisseld voor een groter terrein. We kamperen nog steeds, maar niet meer zo primitief. Vaak draag ik mijn steentje bij aan het aanbod van workshops en cursussen. Dit jaar zal mijn workshop gaan over The 40 Day Challenge en hoe je zelf zo’n Groene 40-daagse organiseert.

Sinds 1990 heb ik een centrum voor Kundalini yoga in Enschede, ‘3HO Nederland’. We zijn aangesloten bij de internationale 3HO organisatie. Er zijn inmiddels 3HO centra in meer dan veertig landen en sinds 1994 is 3HO een NGO binnen de Verenigde Naties.

Nadat ik in 1984 Yogi Bhajan had ontmoet en mijn yogapad had gevonden ben ik 1985 met de opleiding tot Kundalini yoga yoga leraar begonnen. De opleiding werd gegeven in Amsterdam, in het 3HO Kundalini yogacentrum in de Den Texstraat. De groep was klein, zes mensen. We hadden vrijdagavond les en soms op zaterdag. Ik bleef vrijdag op zaterdag slapen, om ’s morgens, voordat ik met trein weer terug naar Enschede ging, mee te kunnen doen aan de Sadhana. Het hield in dat we vroeg opstonden, in de zogenaamde ‘Ambrosial hours’ tussen 4 en 6 uur, en samen om te beginnen een lange mantra reciteerden: Jap Ji.

Destijds luisterde ik vooral naar de mantra, meedoen was nog te moeilijk. Daarna deden we een kriya (een serie yoga-oefeningen) en zongen de 4 mantra’s die Yogi Bhajan geschikt vond voor de tachtiger jaren. De 4 mantra’s waren voor mij te behappen omdat je ze ook 11 minuten zong, dus tijd genoeg om je ze eigen te maken. Er waren in die tijd muziekgroepjes die de 4 mantra’s op muziek zetten. We konden ze kopen en gebruiken voor onze eigen yoga practice. In de begintijd van 3HO reisde Yogi Bhajan veel en kwam ook regelmatig naar Amsterdam om les te geven en om met ons leraren te praten. We konden met onze vragen bij hem terecht. Hij was zeer direct in zijn antwoorden en kon zeer confronterend zijn.

In de zomer werd in Española, New Mexico (VS), waar Yogi Bhajan een huis had, een zogenaamd Women’s Camp georganiseerd. Er was de mogelijkheid om 4 weken te kamperen op een mooie plek, een oase tussen de katoenbomen. We kregen elke dag les van Yogi Bhajan zelf en een groot aantal inspirerende leraren. Daar ben ik in 1987 voor het eerst naar toe gereisd. Een hele onderneming. In m’n eentje zo’n grote reis van 4 weken te maken. Ik had speciaal voor deze gelegenheid een lichtgewicht eenpersoonstentje gekocht dat net groot genoeg was voor mijn yogamat en mijn bagage. New Mexico heeft een woestijnklimaat dus overdag in de (nylon) tent zijn was geen optie.

Er waren ± 200 deelneemsters, de sfeer was relaxt en ik kon van ’s morgens tot ’s avonds aan allerlei activiteiten deelnemen. Heel luxe om een paar weken uit het gewone ritme van een gezin met 3 kinderen en dagelijkse yogalessen te zijn. Ik kon me opladen en kwam met nieuwe ideeën en nieuwe ervaringen weer thuis. Vooral het voor zonsopgang opstaan en in de koelte van de ochtend naar de tent te lopen waar de Sadhana gegeven werd is me bijgebleven. Ik herinner me de stilte en de prachtige sterrenhemel, niet door kunstlicht verstoord. Het kamp lag buiten het stadje Española aan een zijtak van de rivier de Rio Grande.

Begin negentiger jaren koos Yogi Bhajan andere mantra’s, 7 dit keer. Dat zijn de mantra’s die we nu nog steeds ’s morgens zingen. Het zijn mantra’s die passen in het Watermantijdperk. Inmiddels zijn er veel muzikale versies van deze Sadhana mantra’s, die je kunt downloaden of streamen. http://www.3ho.org/kundalini-yoga/sadhana/aquarian-sadhana