3HO Nederland

Uit onze nieuwsbrief

3HO Nederland geeft elke maand een nieuwsbrief uit, Wijsheid ervaren. Daarin staan gezondheidstips, recepten en Kundalini yoga oefeningen. Meld je gratis aan.

07 Dec 2017 in Kundalini yoga

Oefening voor als je teveel aan je hoofd hebt

Deze kriya laat je zweten als je hem goed doet. Je kunt er ook een gloeiend gevoel van in je wangen krijgen. De oefentijd kan langzaam worden opgebouwd tot zeven en een halve minuut voor beide kanten. Van deze kriya wordt gezegd dat hij de werking van de hypofyse stimuleert, overmatige seksuele energie reguleert en een verhoogde weerstand tegen ziekte geeft. Hij is een test voor de kracht van het zenuwstelsel en versterkt het magnetisch veld.

Deze kriya kun je ook nalezen in Het Kundalini yoga werkboek

Lees verder...

17 Jul 2017 in Kundalini yoga

Meditatie voor geduld

Geduld is een kwaliteit van het vierde chakra, het hartchakra. Deze meditatie versterkt ons fysieke hart en opent het hartchakra. Hij helpt ons mededogend en geduldig te zijn. De meditatie brengt ook het sympathische zenuwstelsel in balans zodat we opgewassen zijn tegen de spanning van ons dagelijks leven.De laagste drie chakra’s hebben vooral met overleven, seksualiteit en macht te maken. Deze bewustzijnsniveaus delen we met de dieren. Wanneer je deze drie bewustzijnsniveaus overstijgt ontwikkel je je mens-zijn.

Deze kriya kun je ook nalezen in Groot yoga basisboek

Lees verder...

23 May 2017 in Kundalini yoga

Terugblik op onze spirituele reis door Noord-India

Met plezier kijk ik terug op hoe we samen yoga deden in de vroege ochtend. De plekken waar we ’s morgens yoga deden verschilde nogal. Tijdens de yatra (spirituele reis) hebben we dagelijks heilige plekken bezocht en daar in stilte gezeten. Mijn zoon Sumpuran en ik hebben de verhalen verteld die bij deze plaatsen horen. Lees over onze ervaringen in Amritsar, Dharamshala, Anandpur Sahib en Panchkula.

De yatra was een avontuur in bewustzijn en zeker voor herhaling vatbaar. Volgend jaar maart gaan we weer!

Lees verder...

11 Apr 2017 in Kundalini yoga

Varuyas kriya

Deze kriya laat je zweten als je hem goed doet. Je kunt er ook een gloeiend gevoel van in je wangen krijgen. De oefentijd kan langzaam worden opgebouwd tot zeven en een halve minuut voor beide kanten. Van deze kriya wordt gezegd dat hij de werking van de hypofyse stimuleert, overmatige seksuele energie reguleert en een verhoogde weerstand tegen ziekte geeft. Hij is een test voor de kracht van het zenuwstelsel en versterkt het magnetisch veld.

Deze kriya kun je ook nalezen in Het Kundalini yoga werkboek

Lees verder...

14 Mar 2017 in Kundalini yoga

De Blauw Licht meditatie om te reinigen

Deze meditatie reinigt je aura. Hij is vooral goed om te doen als je veel met andere mensen werkt en de problemen of verhalen van anderen niet los kunt laten. Je kunt dan het gevoel hebben dat je leeg bent, futloos. Eigenlijk is het tegenovergestelde waar, je zit dan te vol. Bij deze meditatie reinig je je energieveld, je laat dingen die niet van jou zijn los en dat maakt dat er weer ruimte ontstaat voor nieuwe frisse energie. De meditatie brengt je weer in je eigen kracht.

Lees verder...

15 Feb 2017 in Kundalini yoga

Meditatie om ziekten te genezen

Yogi’s gebruiken deze eenvoudigste van de schelp of sank kriya’s om de energiebalans te herstellen, ziekten te genezen en om het zelf te verheffen. Deze meditatie werkt met de Vayu (lucht) Siddhi. Zij maakt dat dit vermogen volledig wordt ontwikkeld en gebruikt kan worden om de gezondheid te verbeteren en om de gewenste positieve veranderingen teweeg te brengen.

Deze meditatie kun je ook nalezen in Het Kundalini yoga werkboek

Lees verder...

20 Jan 2017 in Recepten

Spinaziesoep

Een frisse groene zomerse soep. De zachte kleinbladige zomerspinazie kan wat later in het seizoen ook vervangen worden door de hardere grootbladige winterspinazie. Spinazie is rijk aan ijzer, calcium en magnesium en versterkt het immuunsysteem Deze soep past prima in het groene dieet. Dit recept is goed voor 1 liter (4 kommen). Het duurt 30-60 minuten om de soep te maken.

Lees verder...

13 Dec 2016 in Recepten

Erwtensoep met spruitjes

Deze mooie groene pittige soep heb ik kortgeleden bedacht en klaargemaakt voor een opleidingsgroep. De hoeveelheid was voldoende voor 21 mensen en was ook ook nog genoeg voor een extra portie voor degenen die de soep erg lekker vonden.

December is de maand van gezelligheid en van samen eten met familie en vrienden. Een grote pan hete soep is altijd goed in dit seizoen van kou en nattigheid. Heerlijk na een wandeling buiten om een frisse neus te halen en niet de hele dag binnen te zitten. De herfst en de vroege winter zijn het Vata seizoen. Het seizoen waarin we beweging nodig hebben, warme wollen kleding en verwarmende voeding.

Lees verder...

17 Nov 2016 in Kundalini yoga

Drie meditaties voor het hartcentrum

Deze drie oefeningen werken op het hartcentrum. Het hartcentrum geeft je het vermogen om nederig en barmhartig te zijn. Er zijn twee manieren om universeel bewustzijn te verkrijgen. Dat kan na veel lijden en tegenspoed, of door mantra’s te gebruiken. De eenvoudigste weg is het gebruik van mantra’s. De moeilijkheid bij mantra’s is dat ze het hartcentrum openen en dat je denken niet gewend is om hierop af te stemmen. Je wordt je ervan bewust dat de mens zijn eigen lijden schept door de waarheid, die binnen ons zelf ligt, niet te erkennen.

Deze oefeningenserie kun je ook nalezen in Het Kundalini yoga werkboek.

Lees verder...

04 Nov 2016 in Recepten

Boerenkoolsoep

In de herfst hebben we behoefte aan warmte. Het is buiten guur en koud. We halen onze winterjassen en wollen truien weer uit de kast en hebben behoefte aan winterkost als soep en stamppot. Hier volgt een recept voor een dikke romige groene soep. Pittig, omdat er een rode peper in zit – lekker verwarmend voor de winter. Voor kleine kinderen kan de peper weggelaten worden. Dit recept is goed voor 2,5 liter (10 kommen). Het duurt 30-60 minuten om de soep te maken.

Lees verder...

21 Sep 2016 in Kundalini yoga

Zuiveren van het zelf

Deze kriya geeft je energie en helpt om het lichaam en de geest te zuiveren. Dit is een uitstekende kriya om te doen voordat je iemand een helende en ontspannende massage geeft. Als je voor je beroep mensen masseert, kan hij je helpen je eigen energie te bewaren en niet ‘leeg’ te raken.

Lees verder...

30 Aug 2016 in Kundalini yoga

Pranayama series

Twee korte series ademhalingsoefeningen die je immuunsysteem versterken en die weinig tijd kosten. De eerste serie duurt maar 12 minuten. Deze oefening met de vuurademhaling kan in het begin ook korter geoefend worden. Deze twee pranayama’s zijn heel geschikt om onrust in het hoofd tegen te gaan.

Lees verder...

29 Aug 2016 in Artikelen

Over de herfst

De herfst komt eraan, de zomer met z’n uitbundigheid, lange lichte dagen en buitenactiviteiten loopt op z’n eind. We keren weer naar binnen – letterlijk en figuurlijk – daar hebben we behoefte aan. De herfst is het seizoen van het luchtelement, in de Ayurveda het Vata-seizoen genoemd.

Lees verder...

25 Jul 2016 in Artikelen

Terugblik op de afgelopen 3HO opleiding

De opleidingsweek in juli in Centrum Athanor buiten Lochem, waarmee de Level 1 Kundalini yogalerarenopleiding werd afgesloten, was zonnig. Het mooie weer maakte dat we vaak yoga buiten konden doen en ook buiten konden eten op het terras. Buiten eten geeft het ultieme zomergevoel. De drie maaltijden per dag waren groen omdat tijdens deze week het Ayurvedische groene dieet gevolgd werd om te reinigen en te ontgiften.

Lees verder...

25 Jul 2016 in Artikelen

Over mijn zomer

Met Dick en onze jongste zoon Sumpuran ben ik naar het yogafestival in Frankrijk gegaan. We zijn er rustig in twee dagen naar toe gereden, via Reims. Een prachtige stad waar we voldoende tijd hadden om rond te kijken en heerlijk in de zon op een terras te eten. Dat gaf een echt vakantiegevoel. De volgende dag kwamen we halverwege de middag aan op het festivalterrein. Toen hield het vakantiegevoel even op. In de warme zon was het opzetten van onze grote katoenen tent een behoorlijk karwei.

Lees verder...

11 Nov 2015 in Artikelen

Jubileum mantraconcert 25 jaar 3HO Nederland

Op 25 oktober 2015 organiseerde 3HO Nederland een mantraconcert met Tera Naam in Theater Concordia in Enschede, ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van ons yogacentrum en het 20-jarig bestaan van de Nederlandse 3HO yogalerarenopleiding. Hier volgen een aantal foto’s van het concert.

Tera Naam in Theater Concordia

Lees verder...